Szállás, vendégfogadás

Szent Benedek szerint a monostorba érkező vendégeket úgy kell fogadni, mint magát Krisztust.
*A kedvezmény nyugdíjasok szállásdíjára, minimum 2 éjszakás foglalás esetén érvényes.
A kedvezményes időszak szeptember hónap, de foglalni már aug 15-től lehet!

Szállás megrendelésekor kérjük, hogy minden esetben küldje meg a kitölötött szállásfoglalási űrlapot elektronikusan a gunterhaz@gmail.com e-mail címre! Telefonon szívesen adunk tájékoztatást, de a szállás megrendelését csak e-mailben tudjuk elfogadni!

KEDVEZMÉNYES SZÁLLÁSFOGLALÁSI ŰRLAP LETÖLTÉSE ITT!

Örömmel tapasztaltuk az elmúlt tíz évben, hogy közösségünket nagy számban keresték fel vendégek, akiknek többsége a felüdülés és a kegyelmi találkozások helyének tapasztalta meg a Monostort.
Reményünk szerint a testvéri beszélgetésben, az istendicséretben, a munkában, a szent iratok tanulmányozásában és a meditációban megadatik az a csend, amelyben meghallhatjuk a Szentlélek eligazító szavát. A Szentlélek az, aki erőt ad, aki egyedül képes újjá teremteni azt a világot, amelyben élünk.
   
Régi tervünk volt, hogy vendégeink méltó fogadására és ellátására olyan házat hozzunk létre, amely mentes a fényűzéstől, de a mai kor igényeihez illeszkedve alkalmas szálláshelyet nyújt a pihenésre, imádságra, csendre vágyóknak. Egy ilyen vendégház működése - a vendégektől befolyó összeg révén - hozzájárul Monostorunk fenntartásához is.

Szent Günterről elnevezett, négy napraforgós minősítésű vendégházunkban kétágyas, fürdőszobával rendelkező szobákban 14 vendéget tudunk fogadni. A földszinten mozgáskorlátozottak számára rendeztünk be és szereltünk fel egy szobát. A teakonyhával, közösségi teremmel is rendelkező vendégház alkalmas teret biztosít lelkigyakorlatok, konferenciák és rekreációs programok számára.

Várjuk az elcsendesedésre, lelki gondozásra vágyó embereket, családokat és csoportokat.

Vendégeink pihenését szolgálja a 4,5 hektáros arborétum. Vendégeink előtt nyitott szerzetesi liturgiánk, a napi zsolozsmán együtt imádkozhatnak velünk, bepillantást nyerhetnek közösségünk mindennapjaiba.

Kérjük vendégeinket, hogy tartsák tiszteletben a monostor és a vendégházak csendjét, imádságos szellemét! Köszönjük!

   

Vendégeink a monostor konyhájáról meleg ebédet rendelhetnek, melyet felújított monostorunk vendégebédlőjében fogyaszthatnak el.


Szent Günter vendégház


Felhívjuk Kedves Vendégeink figyelmét néhány változásra árak és feltételek tekintetében. A változások 2015. augusztus 1-től megrendelt szállásigényekre vonatkoznak!

Szállás megrendelése

 • Szállás megrendelésekor kérjük, hogy minden esetben küldje meg a kitölötött szállásfoglalási űrlapot elektronikusan a gunterhaz@gmail.com e-mail címre! Telefonon szívesen adunk tájékoztatást, de a szállás megrendelését csak e-mailben tudjuk elfogadni!
 • Kérjük, szállás megrendelése esetén az ÚJ szállásfogalalási űrlapot használják, melyet e-mailben igényelhetnek, vagy a következő linkről tudnak letölteni: ÚJ szállásfoglalási űrlap
 • 3 vagy több szoba foglalása esetén 1 éjszaka díját kérjük előlegként befizetni. A szállásfoglalást ez esetben az előleg befizetését követően tudjuk rögzíteni. 
  • Számlaszám: 11600006-00000000-26026482
  • Kedvezményezett neve: Szent Mauríciusz Monostor (SzMM)
  • Közlemény rovatban kérjük feltüntetni a csoport nevét és a "Szállásfoglalás előleg" szöveget.


Áraink a Szent Günter vendégházban

 • kétágyas szobában ketten:    3.000 Ft/fő/éj
 • kétágyas szobában egyedül:  4.500 Ft/fő/éj
 • plusz idegenforgalmi adó:         300 Ft/fő/éj

 

Be- és kijelentkezés 

 • Szállás elfoglalása érkezés napján: 14 órától
 • Vasárnapi érkezés nem lehetséges.
 • Szállás elhagyása távozás napján:  10 óráig (vasárnap 17 óráig)
 • Ha 14 óra előtt kíván beköltözni vagy 10 óra után kíván kiköltözni a szobából, akkor 50 %-os felárat számolunk fel az adott napra. Ebben az esetben a kiköltözésnek legkésőbb este 20 óráig meg kell történnie.
 • Indokolt esetben lehetséges felár fizetése nélkül a Monostorba 14 óra előtt megérkezni, vagy 10 óra után még ottmaradni akkor, ha a szobát még/már nem foglalja el, ill. kiköltözött, és csomagjait egy kijelölt helyen tárolja. A csomagok megőrzését maximum délután 17 óráig tudjuk vállalni.

 

Portaszolgálat

 • Munkaidőben (8-12 óráig, valamint 13-16 óráig) a főbejáratnál csengetés után munkatársunk fogadja, ellátja a szükséges információkkal, átadja a szobakulcsot.
 • Munkaidőn túl, és hét végén (péntek 15 órától) a vendégpátert, vagy megbízottját hívja telefonon, ő adja át a szobakulcsokat.
 • Amennyiben előre tudja, hogy munkaidőn kívül fog megérkezni, foglalása során érdeklődjön a hívható telefonszámról.

 

Szállásfoglalás lemondásának feltételei

 • Legkésőbb érkezés előtt 15 nappal következmények nélkül lemondható a megrendelt szállás.
 • 3 vagy több szoba foglalása esetén 1 éjszaka díját kérjük előlegként befizetni.
  • Az első éjszakát mindenképpen az előlegben és a rendelésben rögzített létszámmal számlázzuk, akkor is, ha a szállásfoglalásban megadottnál kevesebben tudnak eljönni. 
  • Ha az érkezést megelőző 15 napon belül történik a szállás lemondása vagy a létszám csökkentése, a befizetett előleget nem áll módunkban visszafizetni.
 • A szállásfoglalást a fenti esetben az előleg beérkezését követően tudjuk rögzíteni. 
  • Számlaszám: 11600006-00000000-26026482
  • Kedvezményezett neve: Szent Mauríciusz Monostor (SzMM)
  • A Közlemény rovatban kérjük feltüntetni a csoport nevét és a "Szállásfoglalás előleg" szöveget. 

 

Kérdése esetén szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken, továbbá szállásigényét is itt jelezheti: 

 Cím:

SZENT GÜNTER VENDÉGHÁZ
H-8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

SZÉP-kártya elfogadóhely vagyunk! Partnerünk: http://szepkartya.hu/

 


 A monostor megközelíthetősége

közúton

1. Bakonybél közúton egyrészt a Győrt és Veszprémet összekötő 82-es sz. főútról érhető el. Be kell hajtanunk Zircre. Ha Veszprém felől jövünk, akkor nem sokkal azután, hogy a városba érünk, el kell elfordulnunk balra Bakonybél (Pápa) felé (a benzinkút után kb. 200 m-rel, még jóval a ciszterci apátság előtt). Ha Győr felől jövünk, akkor el kell hajtanunk a ciszterci apátság előtt, tovább Veszprém felé, majd nem sokkal utána jobbra kell kanyarodnunk, ahogy azt a tábla is jelzi.

2. Pápa felől jőve a Pápa-Veszprémvarsány mellékútról Nagygyimót községet elhagyva a vasúti átkelő után kell jobbra fordulni Bakonybél-Zirc irányába a jelzőtáblának megfelelően.

A festői Gerence-völgyben végighaladva Béb és Bakonykoppány érintésével lehet Bakonybélbe jutni. A monostor a falu közepén, a Szent Gellért téren áll.

Budapestről, a népligeti buszpályaudvarról közvetlen járattal érhető el a falu. A busszal érkezők figyelmébe ajánljuk, hogy a faluban több megálló is van. A legjobb, ha a - hivatalos nevén - "Szövetkezeti Vendéglő" megállónál szállnak le. De nyugodtan kérdezhetik a templomot is.

vasúton

Legközelebbi vasútállomás: Zirc (innen a fent leírt módon, közúton és helyközi buszjáratokkal érhető el Bakonybél)
Szent Benedek

A vendégek befogadása

regula, 53. fejezet

Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust, mert ő maga mondja majd egykor: "Idegen voltam, és befogadtatok engem" (Mt 25,5). Mindenkinek adják meg a megfelelő tiszteletet, de elsősorban a hitben testvéreinknek és a zarándokoknak. Mihelyt tehát vendéget jelentenek, szolgálatkész szeretettel siessenek elébe az elöljáró és a testvérek. Először együtt imádkozzanak, és csak azután váltsanak békecsókot. Ezt a békecsókot tehát csak az előzetes imádság után adják, az ördög cselvetései miatt. Minden érkező vagy távozó vendéget teljes alázatossággal köszöntsenek: meghajtott fővel vagy egészen arcra borulva imádják benne Krisztust, akit csakugyan be is fogadtak.

Ha a fogadás megtörtént, vezessék a vendéget az imádságra, azután üljön le velük az elöljáró vagy akit ő kirendel. Olvassanak föl a vendég előtt a Szentírásból, hogy épüljön, aztán pedig teljes szeretetszolgálattal legyenek iránta. Az elöljáró a vendég kedvéért megszegheti böjtöt, hacsak nincs különben is böjti nap, amelyet nem szabad megszegni, de a testvérek folytassák szokott böjtjüket. Az apát adjon vizet a vendégek kezére, s minden vendég lábát az apát is, az egész közösség is mossa meg. Lábmosás után ezt a verset imádkozzák: "Befogadtuk, Istenünk, irgalmadat templomod belsejében" (Zsolt 47,10). Kiváló nagy gondot fordítsanak a szegények és zarándokok befogadására, mert bennük még inkább fogadjuk Krisztust; míg a gazdagokkal szemben érzett félelem maga is tisztelet vált ki.

Az apát és a vendégek számára legyen külön konyha, hogy a bizonytalan időben érkező vendégek, ? hisz a monostorban az ilyenek sohasem hiányoznak ?, ne zavarják a testvéreket. Erre a konyhára egész évre két testvért rendeljenek ki, akik jól el tudják látni ezt a munkát. Szükség esetén adjanak melléjük segítőket, hogy zúgolódás nélkül szolgáljanak. Viszont ha kevesebb az elfoglaltságuk, menjenek munkára oda, ahova rendelik őket. De ne csak őnáluk, hanem a monostor minden munkakörében ez legyen az elv: amikor szükséges, segítséget adjanak nekik, viszont ha nincs dolguk, engedelmesen tegyék meg, amit parancsolnak.

A vendégek lakását is olyan testvérre bízzák, kinek lelkét istenfélelem tölti el. Legyen ott kellő számban ágy készen. Az Isten házát bölcsek bölcsen kormányozzák. A vendégekhez pedig, aki arra parancsot nem kap, semmiképpen ne csatlakozzék, és velük beszédbe ne elegyedjék, hanem ha találkozik velük vagy meglátja őket, alázatosan köszönjön, amint mondottuk, és áldáskérés után menjen tovább azzal a megjegyzéssel, hogy nem szabad a vendéggel beszélgetnie.

Fordította: Söveges Dávid OSB