Medvehagyma- Az évszak gyógynövénye tavasszalTavasz- A tisztulás ideje! 

Medvehagyma:

A medvehagyma nép eledeleként is emlegetett, gyöngyvirág leveléhez hasonlatos vadfokhagyma a legendák szerint a barlangból előbújó medvék kedvenc eledele. Innen származik a neve is, az állatok okosak, az egész télen át tartó alvás a medvék szervezetét is megviseli, kell a tisztítás, kell az immunerősítés. Nem véletlen, hogy a medvehagymát majszolják az első igazán tavaszi fénysugaraknál.

A medvehagyma ízét igazán azok fogják értékelni, akik a fokhagymát szeretik.

Hogy mire jó a medvehagyma?

- salaktalanítja a szervezetet, felbecsülhetetlen értékű vértisztító és gyógyítja az idült bőrbetegségeket

- gyógyítja a gyomor és bélrendszer rendellenességeit, felfúvódás kezelésére kiváló

- fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

- medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz

- a friss levelek tisztítják a vesét, és a húgyhólyagot, ezért nagyon jó azoknak, akik visszatérő felfázásban szenvednek

Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében a medvehagymáról például ezt írja:

"A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen dicsérte ezt a növényt; „Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és avért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle mint a rózsa, és kinyílnának mint a fenyőtoboz a napfénytől."

Recept tipp:

20 dkg natúr vajkrémet keverj össze 1 evőkanál medvehagyma pürével, és kend pirítósra. Ideális tavaszi vacsora hónapos retekkel!